woensdag 1 augustus 2012

Bob Dylan - Tempest

Over een week of zes verschijnt het nieuwe album van Bob Dylan, 'Tempest'. Zonder dat een gewone fan ook maar iets heeft geluisterd, doen op internet al diverse verhalen de ronde. Om een beetje orde te scheppen in die brei van Dylaneske verhalen, vertrouw ik op het blog van Tom Willems, al sinds jaar en dag Neerlands beste Dylan-blogger.
De nieuwe Dylan-plaat kent als titel al verschillende verwijzingen. Naar een toneelstuk van William Shakespeare, naar een automerk - allerlei associaties die lang niet allemaal daadwerkelijk kloppen. Maar het leggen van verbanden is een manier om de wereld te vereenvoudigen, zo lijkt het.
Tempest is opnieuw geproduceerd door Jack Frost, niemand minder van Dylan zelf. Dit wordt zijn vierde opeenvolgende album dat hij onder dat pseudoniem produceert. Eerdere albums, zoals bijvoorbeeld World Gone Wrong, produceerde his Bobness onder zijn eigen naam.
En dan de hoes van de plaat. Een afbeelding van een beeld van Pallas Athena, in de schaduw van het Oostenrijks parlement. De naam van Tempest begint met de letter T (en eindigt daar overigens ook mee). Volgens een nog te verschijnen interview in The Rolling Stone, is deze letter geschreven in de vorm van een kruis. Inderdaad geen gekke gedachte, Tom. Herinner je je de hoes van Slow Train Coming, met dat pikhouweel?
Op Tempest lijkt religie een bespreekbaar thema. Dylan zelf spreekt daar expliciet over. Religieuze songs is wat Dylan wilde doen. "That takes a lot more concentration to pull that off ... than it does with a record like I ended up with," aldus de zanger.
En hoe zit het met het lied over John Lennon en de Titanic? Die staan inderdaad op Tempest, maar misschien niet helemaal historisch juist. Dat hoeft volgens Dylan ook niet. “But a songwriter doesn’t care about what’s truthful.”
Wat een heerlijk beroep heb je als liedjesschrijver: de waarheid beschrijven volgens je eigen waarheid. Je hoeft je niet met de letterlijke feiten te bemoeien. Misschien is dat mystieke wel waar de mensen naar op zoek zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten