woensdag 26 september 2012

Yom Kippoer - Grote Verzoendag

De joden vieren vandaag Yom Kippoer, Grote Verzoendag. Ook de Messiaanse Gemeente viert deze joodse gedenkdag. Volgens goed joods gebruik, begint de dag bij zonsondergang tot de volgende zonsondergang. Ze zijn dus al even bezig.
Bij Grote Verzoendag gaat de hogepriester naar het heilige der heilige, besprenkelt de gouden ark, en stuurt een zondebok de woestijn in. Doel van deze dag is om het hele volk te reinigen van de zonden. Dit jaarlijkse ritueel is van groot belang - want omdat God heilig is, vraagt Hij van Zijn volk om ook heilig te zijn. Maar omdat dit ritueel elk jaar herhaald moet worden, is die letterlijke zondebok dus onvoldoende.
Ik ben van mening dat Yom Kippoer niet meer gevierd hoeft te worden. Zo'n tweeduizend jaar geleden heeft de Zondebok alle zonden op zich genomen. Zijn offer is van dusdanig grote waarde, dat dit niet elk jaar opnieuw herhaald hoeft te worden. Het is goed, God heeft de rekening van de zonde verscheurd.
Mag je dit feest dan niet vieren? Natuurlijk wel - maar dan alleen vanuit religieus-historisch perspectief. Het heil, míjn heil hangt er niet meer vanaf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten