vrijdag 14 september 2012

All that jazz - Bob Dylan

'All that jazz' is een stevig boek over de jazz-muziek. Een naslagwerk, een boek om eens iets in op te zoeken. Of om de verhalen te lezen, de columns te lezen. Eén van de onderdelen van het boek is het kopje Singer-songwriter. Onder andere Joni Mitchell, Van Morrison en Rufus Wainwright worden in dit kopje besproken.
Een andere artiest die wordt behandeld, is Bob Dylan. Graag citeer ik een aantal zinnen over Dylan. Dat lijken me sprekende woorden.
"Hij is het grootste raadsel van de popmuziek, met een immens oeuvre dat vele decennia beslaat en door sommigen wordt vergeleken met de Bijbel (men kan erin lezen wat men wil), zoals de ondoorgrondelijke Dylan zelf, door zijn veelomvattendheid en het grimmige karakter van zijn wijsheid, soms wordt gezien als muzikale plaatsvervanger van God. Zijn songs spreken tot de verbeelding van miljoenen, maar wat ze precies inhouden weet niemand en hij zal het ook niet uitleggen. Maar ook daarmee heeft elke zichzelf respecterende Dylan-adept zich allang mee verzoend.
(...)
Het hoge muzikale peil van zijn productie in de jaren zeventig behaalde hij hierna nog maar zelden (...), niet in de laatste plaats door een onbegrepen flirt met religie, zoals op Slow Train Coming uit 1979. Dylan als herboren christen, het viel moeilijk te verteren.
Pas in 1997, toen Time Out Of Mind verscheen, werd Dylans profetische status in ere hersteld. Tandenknarsend, grommend, wadend door de duisternis als een stervende, bestookte hij de mensheid met een oudtestamentisch spervuur van rock, folk en countryblues. Hij zou niet aflaten dat ook op volgend meesterwerk te doen ("Love & Theft" uit 2001 en Modern Times uit 2006), alsmede tijdens de shows van zijn Never Ending Tour, die al sinds 7 juni 1988 gaande is."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten