donderdag 27 september 2012

Bestolen kerken

Een kwart van alle kerken wordt wel eens bestolen, zo blijkt uit een onderzoek. Het gaat daarbij niet om de religieuze spullen, maar om het kopermateriaal. Het verhaal doet me denken aan wat ik ooit van een docent hoorde.
Hij zou op een zondag zijn moeder ophalen uit de kerk. Maar hij was vroeg, die zondag, en wilde zijn moeder verrassen door al in de kerk te gaan zitten. Dan zou ze blij verrast zijn bij het uitgaan van de kerk. Ondanks zijn vroegte, was de kerk al begonnen. De deuren waren al op slot.
Wat bleek? Kort daarvoor was tijdens de kerkdienst een persoon de kerk in geweest en had tijdens de dienst alle jassen bekeken. En de portemonnee's meegenomen. Dat moest een volgende keer voorkomen worden.
De docent had een heel ander plan. Laat die dief maar gewoon binnenkomen, en alle jassen bij langs gaan. Zorg ervoor dat het pad langs de jassen een beetje herkenbaar als pad is, en zet aan het einde een grote pan soep neer. De dief heeft dat waarschijnlijk nodig.
Of neem het verhaal van Les Misérables. Jean Valjean wordt na 19 jaar dwangarbeid vrijgelaten. De eerste nacht slaapt hij bij bisschop Myriel. Diezelfde nacht verdwijnt Valjean in de duisternis - met alle bekers en schalen, die de bisschop voor de kerk gebruikt. Als Valjean wordt opgepakt en wordt geconfronteerd met de bisschop, zegt Valjean dat hij de bekers en het bestek mee mocht nemen. Hij liegt, maar zijn verhaal wordt desondanks bevestigd door de bisschop, die hem 'broeder' noemt. Deze liefdevolle ervaring verandert het leven van Valjean: iemand heeft vertrouwen in hem.
Moraal van het verhaal: het is misschien helemaal niet erg dat in kerken wordt ingebroken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten