donderdag 23 augustus 2012

Zie de mens!

"Ecce homo."
Zie de mens. Met deze bijna legendarische woorden, werd Jezus Christus door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus uitgeleverd. Overgeleverd aan een woedende Joodse elite, die van Jezus af wilde. Verhandeld op het plein van het burgerlijk recht.
Jezus was een goed mens, zeggen velen tegenwoordig. Een inspirerend figuur. Maar voor mij is Jezus veel meer dan dat. Hij is nog steeds de goedheid zelve. Sterker nog, Hij is de Gódheid zelve. Zijn liefde voor de mensheid ging zo diep, dat Hij zich liet overleveren. Om voor ons te sterven. Onze zonden te verwijderen.
Dat is inspirerend genoeg. Wie deze boodschap zondag op zondag hoort, raakt hier zeker door geïnspireerd. Om zijn buurman ook te vergeven. Want wie vergeven is, kan zelf ook weer vergeven. Leven vanuit genade laat anderen ook leven uit genade.
Goed, tot zover de theologie. De praktijk van alle dag lijkt een stuk weerbarstiger.
Kun je de moordenaar van John Lennon vergeven? Na zijn daad werd Mark Chapman veroordeeld tot levenslange gevangeniscel. Sinds 2000 mag hij tweejaarlijks om vrijlating vragen. De gratie is hem nog nooit gegeven.
Waarom zou hij niet opnieuw de samenleving ingaan? John Lennon stond zelf ook voor de vrede. Volgens Acda en de Munnik was Lennon de 'Zoon van God'. Zover ga ik zeker niet, die titel is maar voor Eén weggelegd.
Maar toch - zou Chapman niet zijn veranderd?
Een ander voorbeeld. Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, wordt dinsdag wellicht vrijgelaten. Zij heeft tweederde tot de helft van haar straf erop zitten. Een groot gedeelte van het recht is werkelijkheid geworden. Na haar vrijlating wil Martin naar een klooster. Om bij de nonnen in Malonne een tweede leven te beginnen.
De omwonenden zijn daar behoorlijk kwaad over. De handlangster van een kinderverkrachter én -moordenaar, die verdient het niet om uit de cel te komen. Begrijpelijke gevoelens. Je zult maar een ouder zijn van één van die slachtoffertjes.
En toch, wat is rechtvaardigheid? Hoe lang moet een mens boeten voor fouten? Is dan voor niemand genade te vinden?
Chapman en Martin, zij worden door onze huidige samenleving neergezet als rampzaligen. Uitschot. De tollenaars en de heidenen.
Maar juist die groep werd bezocht door die inspirerende Jezus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten