maandag 6 augustus 2012

Marslanding

Vanmorgen is op Mars een belangrijke stap gezet: de Curiosity is geland. Deze Marsverkenner gaat de komende twee jaar onderzoek doen. De belangrijkste vraag is of op deze planeet leven mogelijk is geweest. Als dat inderdaad zo was, betekent dat een doorbraak in de evolutie van de aarde. Een wat ingewikkeld natuurkundig verhaal. Ik verwijs daarvoor naar Wikipedia. Niet altijd even wetenschappelijk - maar wel op een gewone toegankelijke manier wordt de wetenschap uitgelegd.
Bijzonder is dit onderzoek zeker. Het gaat bijna boven je verstand dat je een verkenner de ruimte in stuurt om een planeet te onderzoeken. De tijd die de communicatie erover doet om naar de ontvangende partij te gaan, is zeven minuten. De afstand is er dan ook naar: ruim een half miljard kilometer zit tussen de aarde en Mars.
Dit onderzoeksproject kost dan ook wel wat. Ruim anderhalf miljard euro (2,5 miljard dollar) is uitgetrokken voor dit planeetonderzoek. Behoorlijk wat geld - als ik dat op mijn rekening zou hebben, hoefde ik nooit meer te werken.
Vreemd vind ik het wel. We reserveren met enig gemak een fors bedrag voor dit onderzoek. We willen weten of Mars en de aarde samen één geheel zijn geweest. Of op Mars ook leven mogelijk is (geweest). We willen bewijzen waar we vandaan komen.
Ondertussen sterven dagelijks duizenden kinderen vanwege ondervoeding. We kennen de beelden van de zwarte hongerbuikjes. Terwijl we ook weten dat we op de hele aarde genoeg eten produceren voor alle wereldbewoners. In het Westen gooien we eten weg, wat een dag over datum is. Of omdat we vol zitten met eten. Of omdat het gewicht in de verpakking niet klopt.
Per jaar gooien we voor zo'n 350 euro in de prullenbak. Eten wat nog prima te doen is. Waar de hongerbuikjes een maand van kunnen leven. Waarmee het hongerprobleem opgelost kan worden.
Natuurlijk, ons overgebleven voedsel dumpen bij "onderontwikkelde" gebieden is niet de oplossing. We moeten blijven zoeken naar een structurele oplossing, waarbij elke gemeenschap in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Elke gemeenschap, niet ieder individu.
Misschien moeten we stoppen met ruimtevaart-onderzoeken. Laten we ophouden met het zoeken naar onze oorsprong. Eerst moeten we de huidige mensheid op orde krijgen. Misschien dat we daarna nog tijd hebben om terug te gaan naar onze oorsprong.
Als onze Maker ons dat nog geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten