vrijdag 12 oktober 2012

Willem Holleeder

Vanavond was Willem Holleeder te gast bij College Tour. Voorafgaand aan de opnames was in medialand een boel commotie. Je moet een topcrimineel niet het podium van de televisie geven. Dat moet je niet willen.
Ik vind dat Holleeder bij CT geen podium heeft gekregen. Hij gaf geen tips of aanwijzingen om iemand te ontvoeren. Of om een liquidatie te laten plegen. Holleeder heeft zijn straf(fen) uitgezeten. Hij heeft meer dan eens een nieuwe kans gekregen.
Laten we eerlijk zijn: toen de overspelige vrouw bij Jezus werd geleid, veroordeelde Hij haar niet. Hij gaf haar de opdracht om als nieuw mens te leven en niet meer te zondigen. Dat was eenmalig, we weten verder niets van die vrouw. Dat was een eenmalige nieuwe kans, een allesveranderende kans wellicht.
De moordenaar aan het kruis beleed eenmalig zijn zonde, en werd ook vergeven. Diezelfde dag kwam hij met Jezus in het paradijs..
Twee voorbeelden van een eenmalige vergeving, die een leven heeft veranderd. Maar Holleeder heeft tweemaal in de gevangenis gezeten. Zou hij iets hebben geleerd van zijn fouten? Omdat Holleeder niet bij de eerste keer iets heeft geleerd, heeft vergeving en een tweede kans wel zin bij hem?
Daarover moeten we niet spreken. Dezelfde Jezus die de overspelige vrouw en de moordenaar aan het kruis een keer vergaf, geeft ons de opdracht om zeven maal zeventig maal te vergeven. Elke keer maar weer. Dus ook bij Holleeder. Ook voor de topcrimineel is vergeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten