maandag 8 oktober 2012

Seksueel kindermisbruik

De commissie-Samson heeft haar rapport over seksueel misbruik in de zorg afgeleverd. Een vernietigend verhaal, dat als titel 'Omringd door zorg, toch niet veilig' heeft meegekregen. Opnieuw is een sector in diskrediet gebracht - en opnieuw een sector waar seksueel misbruik verre hoort te zijn. Deetman onderzocht het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, Samson het misbruik in de zorg.
Ik vind het afschuwelijk dat zulk misbruik 'gewoon' is in die sectoren. Dat de omvang van het seksueel misbruik van kinderen zo groot is. Zoiets moet niet gebeuren. Dat hoort niet zo.
Ik ben daarin niet de enige. Natuurlijk ben ik als predikant tegen het misbruik van iedereen op elk gebied. Als pastor wil ik naast de misbruikten staan. Niemand hoeft alleen dit trauma te dragen. Maar ieder ander die kennis neemt van dit onderzoek, zal vol afschuw reageren.
En toch, ondanks dat vrijwel iedereen dit doet: seksueel misbruik zal niet worden uitgebannen. Nog altijd zullen mensen kinderen misbruiken. Zulke afschrikwekkende dingen zitten in de mens. De een is vatbaarder voor deze zwakheden dan een ander. Maar toch, hoe goed is iemand die zoiets niet doet? We hebben allemaal onze valkuilen.
Laten we hopen en bidden dat we de liefde van Jezus nu al op aarde kunnen realiseren. Als voorproefje van de eeuwige vrede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten