dinsdag 9 oktober 2012

Eigen verantwoordelijkheid en de 'predestinatie'


Eén van de punten binnen de gereformeerde (protestantse) traditie, is de leer van de zogenaamde predestinatie. De uitverkiezing, in gewoon Nederlands. Die leer houdt in dat God de mens al heeft uitverkoren, voordat de wereld bestond. Het wordt lastig, omdat vragen worden gesteld bij de eigen verantwoordelijkheid. Hoe zit het daarmee, als je toch al uitverkoren bent?

***

Niet zo lang geleden werkte ik parttime bij een grote bank. Die bank met die oranje leeuw als logo. Een van mijn taken was het invoeren van gegevens van klanten. Die gegevens bestonden uit drie cijferreeksen: het burgerservicenummer (BSN), het rekeningnummer en het klantnummer.
Het invoeren van het BSN en het klantnummer was redelijk eenvoudig. Een fout maken kon niet, want in dat geval gaf het systeem aan dat de reeks foutief was. Het invoeren van het rekeningnummer was wat moeilijker: dan kon je wel fouten maken, zonder dat het systeem aangaf dat het fout was.
Opletten dus.

***

Misschien dat mijn werk bij de bank aangeeft hoe het zit met de predestinatie. Aan de ene is er de voorbestemming: de klant is sowieso op te sporen via het BSN of het klantnummer. Daarnaast zit er een stukje eigen verantwoordelijkheid: de invoering van het rekeningnummer. Uiteraard is het van belang om dat rekeningnummer goed in te voeren. Maar bij een foutief nummer blijft de klant traceerbaar.

Zoiets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten