zondag 27 januari 2013

Zelle en de Watersnoodramp

Deze dagen wordt stilgestaan bij de Watersnoodramp uit 1953. Zuidwest-Nederland, of Groot-Zeeland zo je wilt, werd in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 getroffen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Springtij en een hevige noordwesterstorm stuwden het water van de Noordzee over de dijken. De ramp kostte aan ruim 1800 mensen het leven.
Dominee Johannes Hendrikus Zelle was in die dagen predikant van de Gereformeerde Kerk van Rockanje, Zuid-Holland. Vier jaar eerder werd de eigenzinnige Fries bevestigd in de kerk. Het weekend van de Watersnoodramp was Zelle nergens te bekennen. Hij niet, talloze andere Nederlanders wel.
Vanuit elke windstreek van ons land kwam hulp. Kleding, eten, mensen die hielpen de dijken te repareren. Zelfs uit het hoge noorden, waar Zelle vandaan kwam, was hulp. Maar Zelle was in geen velden of wegen te bekennen. Hoewel hij ook van aanpakken wist - om zijn studie Theologie aan de Vrije Universiteit te bekostigen, had Zelle talloze baantjes gehad.
Toen de predikant ter verantwoording werd geroepen, antwoordde Zelle: 'Het was mijn vrije weekend.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten