zaterdag 4 mei 2013

Een handreiking


Dodenherdenking levert de laatste jaren steeds meer discussie op. Kan een gedicht over een ‘foute oom’ wel voorgelezen worden tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam? Mag een burgemeester wel langs de graven van Duitse soldaten tijdens de plaatselijke dodenherdenking?
Zulke vragen liggen altijd gevoelig. En daarom erg genuanceerd. Goed en fout liggen dicht bij elkaar. Een plichtsgetrouwe Duitse soldaat is toch fout, omdat hij een verkeerde leider diende. En een Nederlander die een betere maatschappij wil, is ook fout omdat hij heult met een nazi-sympathiserende organisatie.
Maar toch. Cabaretier Pieter Derks liet vrijdagavond in De Wereld Draait Door een goede oneliner vallen: als er iets is wat we van WO-II hebben geleerd, is het dat we mensen niet moeten categoriseren in herkomst of nationaliteit.
Ook Duitse slachtoffers zijn slachtoffers van de oorlog. Niet elke Duitser was een foute nazi.
Ik moest door die opmerking van Derks denken aan twee zinnen, waarvan de ene misschien een bewerking is van de andere zin. De Nederlandse zin komt van de Zeeuw Broeder Dieleman: Rond de bocht ligt er genade. De Amerikaanse zin komt van Bob Dylan: Freedom, just around the corner for you.
4 en 5 mei: het blijft actueel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten